Przepisy nepalskie
Kuchnia nepalska jest stosunkowo prosta, smak specyficzny i nie każde kubki smakowe są tutaj zaspokojone. Głównymi składnikami dań nepalskich to czosnek i cebula, szczególnie podczas trekkingu. Oczywiście soczewica, ryż, curry, kurkuma, masala są podstawą każdego posiłku.
Po powrocie z Nepalu zatęskniłam za smakiem masali, chlebiem naan i chapatti oraz otoczą związaną z podróżowaniem. Wieczorami odbywam krótką kulinarną podróż przygotowując nepalskie dania. Sama ich nie wymyśliłam, o tradycyjne przepisy ciężko, ale udało mi się wyłowić kilka perełek. (Jeżeli ktoś jest w posiadaniu smacznego nepalskiego przepisu-czekam!)
Chlebek naan
Chlebek chapatti
Dal Bhat 1)
Dal Bhat 2)
Pierożki Momo
Samosa
Pakora
Pakora 2
Samosy z nadzieniem warzywnym
Curry warzywne
Ziemniaki z kminem i chili
Garam masala
Źródła:
www.kuchniaplus.pl
www.beatapawlikowska.com
www.dotykindii.pl